Gelijk toen we Rotorua binnen reden roken we het in de lucht: rotte eieren. En die geur bleven we ruiken over de komende twee dagen. In de hele stad zijn diverse gaten en spleten waar zwavelgas naar de oppervlakte komt. Van zuid naar noord loopt er over het noorder-eiland een actieve band van vulkanen en Rotorua ligt hier precies boven. Ook is de stad een belangrijk centrum voor de Maori-cultuur.
Voordat we de stad binnen reden gingen we overigens eerst naar Okere Falls. Een set watervallen onderweg naar de stad. Ook installeerden men hier een waterkrachtcentrale in het begin van de 20e eeuw. Een leuke korte wandeltocht leidde ons langs de verschillende watervallen en het was lekker om even uit de auto te zijn.
In de stad ligt ook een geiser die dagelijks een 30 meter hoge straal de lucht in schiet. Deze is door kuuroorden aan het zicht onttrokken. De toegangsprijs is belachelijk en die geiser lieten we lekker aan ons voorbij gaan. Wel zagen we de gratis thermale vijvers en poelen in het Kuirau Park. Sommige waren verscholen door een continue mist en enkele waren slechts bubbelende modderpoeltjes. Over de grootste vijver loopt een houten vlonder en hier loop je letterlijk door de mist. In het water staan een aantal dode bomen waar een donkerrode schimmel op groeit. Dit maakt het gebied nog mysterieuzer.
In het gebied zijn veel verschillende meren en aan lake Okareka (Boyes Beach Reserve) verbleven we de eerst nacht. We kwamen met zonsondergang aan en over het meer werden we getrakteerd op vuurrode bossen en een prachtige regenboog over het meer.
Redwoods
We begonnen de tweede dag met een bezoek aan de Redwoods. Rond 1900 heeft men in een zoektocht naar de perfect boom voor de houtindustrie. In dit bos heeft men verschillende boomsoorten geplant waaronder honderden Californische Red Pines. Nieuw-Zeeland heeft blijkbaar een heel goed klimaat voor deze woudreuzen want ze groeien als kool. De grootste is inmiddels 72 meter hoog en de omvang is 12,6 meter. Deze en de andere bomen geven het bos een geweldig aanzicht. Hier maakten we een lange wandeling. In het bos zijn een paar meertjes met weer die typische geur. Het water bevat allerlei mineralen waardoor de bladeren en takken in het water lastig vergaan en een rare gloed afgeven.
In het bos is ook een tree walk en Jolien viel meteen op dat ze er grote lampen in hadden opgehangen. Natuurlijk herkende ze de maker, de wereldberoemde lichtontwerper David Trubridge en die avond kwamen we terug om het bos vanaf de treewalk te bewonderen. Naast de Trubridge lampen hingen er ook grote spotlights die het bos fantastisch aanlichtte.
Overdag lunchten we in Ohinemutu, een klein Maori-dorp aan het meer. De gebouwen hier zijn allemaal in Mauri-stijl gebouwd en er staat een kleine kerk. Ook gingen we in de middag naar een uitkijkpunt hoog boven de stad. Het uitzicht viel hier wat tegen want het restaurant was tussen 15 en 18 uur gesloten en het beste uitzicht was vanuit het restaurant.
Thermaal genieten
Via via hadden we gehoord van de Waikite Valley Thermal Pools. Dit is een spa met aanliggende camping. Als je de nacht verblijft op de camping krijg je de entree tot de spa er gratis bij. Gelukkig belden we hen ‘s middags op en reserveerden we een plekje voor de nacht. We arriveerden pas heel laat door ons bezoek aan de Redwoods en dan hadden we zeker geen plek meer gehad. Na een prima nachtje namen we de volgende ochtend een heerlijk duikje in 43 graden warme hot pools. Vlakbij ligt namelijk de bron waar het water met 98 graden naar de oppervlakte komt. Een korte wandeltocht bracht ons naar deze plek en het water komt echt kokend naar de oppervlakte.
Hierna reden we naar Taupo voor een paar actieve dagen. Daarover de volgende keer meer.
Kia Ora!
Sander and Jolien